To najlepszy sprzymierzeniec kobiet marzących o wiecznej młodości i modny składnik diet stosowanym przez gwiazdy. Nic dziwnego: łyżeczka soku z jęczmienia dostarcza tyle witamin co kilogram sałaty!

Kiełkujące ziarno,aby się rozwijać, musi mieć komplet składników odżywczych. Właśnie dlatego zielony jęczmień zawiera pełen zestaw aminokwasów , enzymów, witamin i soli mineralnych (m.in. żelaza, fosforu, wapnia), czyli substancji, które są również potrzebne naszemu organizmowi do zdrowia i prawidłowego rozwoju.

Oprócz nich najbardziej wartościowym składnikiem zielonego jęczmienia jest chlorofil – barwnik,który swą budową chemiczną przypomina krew ( nazywa się go również zieloną krwią ). Udowodniono, że oczyszcza on nerki, wątrobę, leczy anemię i wzmacnia organizm.

Aby odczuć dobroczynne działanie zielonego jęczmienia wystarczy pić 50ml soku ( uzyskanego z rozpuszczanego w ciepłej wodzie proszku) dziennie, najlepiej rano, pół godziny przed śniadaniem.

Lista korzyści dla Ciebie :

Odkwaszanie organizmy

Osoby, które jedzą dużo mięsa czy słodyczy, zwykle mają zakwaszony organizm ( co objawia się np: uczuciem ciągłego zmęczenia czy zwyrodnienia stawów ). Sok z młodego jęczmienia działa zasadotwórczo, dlatego przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i poprawia samopoczucie.

Smukła sylwetka

W zielonym jęczmieniu obecne są dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy przyspiesza metabolizm tłuszczów w organizmie. Drugi natomiast zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, dzięki czemu zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego.

Dobre krążenie

Sok z młodego jęczmienia poleca się osobom zagrożonym chorobami układu krążenia. Obniża bowiem pozim cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Dodatkowo, zawarte w nim antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, co pozytywnie wpływa na naszą kondycję.

Lepsza odporność

Substancje obecne w zielonym jęczmieniu działają przeciw-wirusowo (np: mogą zapobiegać opryszcze) i przeciwzapalnie ( poleca się go przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka czy gardła, przyspiesza też procesy gojenia skóry).

Sprawne nerki i stawy

Na skutek wysokobiałkowej diety mięsnej u niektórych osób w nerkach i stawach odkładają się kryształki kwasu moczowego, które powodują rozmaite schorzenia ( np: dnę moczanową). Regularne picie soku z zielonego jęczmienia pomaga usunąć nadmiar kwasu moczowego z organizmu.

Świerzy oddech

Zawarte w zielonym jęczmieniu substancje (m.in. chlorofil) ułatwiają pozbycie się toksyn z organizmu. Jednocześnie zapobiegają przykremu zapachowi z ust i z całego ciała, które często towarzyszą procesom oczyszczania.

 

 

 

 

(Visited 228 times, 4 visits today)
Podziel się