Wśród produktów, które alergicy powinni wyeliminować ze swojej diety znajdują się truskawki, orzechy laskowe, pomarańcze, jajka, nabiał. Częściej uczulają jednak produkty pochodzenia zwierzęcego. Warto zatem pomoc sobie, zastępując je roślinnymi.

1.Zamienniki mięsa – wszystkie nasiona strączkowe ( soja, fasola, groch, cieciorka, soczewica, bób ) stanowią alternatywę dla mięs. Można zrobić z nich kotlety, zapiekanki i farsze do nadziewania pierogów czy gołąbków, do makaronów itp. Nasiona np. słonecznika czy dyni to również produkty, ktore można wykorzystać do zrobienia pasty na chleb lub pasztetu, stosując też jako dodatek do różnych dań, np. makaronu

TOFU

Tofu to azjatycki przetwór sojowy, który powstaje podobnie jak ser z mleczka sojowego. Jest najbardziej znanym zamiennikiem mięsa i jest dostępny w wersji naturalnej, wędzonej, marynowanej, smażonej czy z różnymi przyprawami. Zastąpi mięso w kawałku i to mielone; by było zwarte, lepiej wybrać to twarde, czyli bardziej suche.

100 g tofu, zależnie od zawartości wody:
białko: 5-17 proc., średnio 8 g
żelazo: 0,8-2,7 mg, średnio 5,4 mg
kalorie: 55-145 kcal, średnio 75 kcal

2.Zamienniki jajek – do przepisów można użyć miękkiego tofu: świetnie zastępuje ono jajka w przepisie na pasty jajeczne lub jajecznicę. Dodając kurkumę uzyskamy żółtawy, jajeczny kolor. Tofu drobno pokrojone w kostkę nadaje się do sałatek. Do sklejania np. kotletów można użyć maki sojowej, kukurydzianej, zmielonego siemienia lnianego oraz zmielone nasiona sezamu.

3. Zamiennik mleka – mleko sojowe, ryżowe, migdałowe, kokosowe i owsiane. Dostępność mleka roślinnego dziś już nie stanowi problemu, ale warto spróbować wykonać takie mleko domowym sposobem .

Mleko roślinne – ogólne zasady 

W każdym przepisie proporcje składników suchych do wody są identyczne:

1 szklanka suchego – wyjatkiem będzie mleko ryżowe

  • 3 szklanki wody

A suchą bazą do mleka mogą być:

  • orzechy
    • nerkowca
    • laskowe
    • włoskie
    • pekan
  • płatki
    • owsiane
    • orkiszowe
    • kokosowe
    • jęczmienne
    • jaglane
  • sezam
  • pestki dyni i słonecznika
  • siemię lniane
  • chia
  • mak
  • ryż biały lub brązowy – tu konieczne będzie jego wcześniejsze ugotowanie

.

Wykonanie

  1. Na noc zalejcie suche składniki niegazowaną wodą i pozostawiacie do rana. Możecie to samo zrobić rano przed wyjściem do pracy. Po około 9-10 godzinach wystarczy odcedzić suche, zalać je świeżą wodą (w takiej samej ilości) i wszystko zmiksować w blenderze kielichowym
  2. Po zmiksowaniu napój trzeba przelać przez gazę lub drobne sito. Ja preferuje to drugie, ponieważ tak gaza jak i dziurki w sicie będą Wam się zatykać – a na sitku łatwiej jest je łyżką odetkać skrobiąc po jego dnie
  3. Nie wyrzucajcie tego, co zostanie Wam na sicie – ta pulpa nadaje się do zrobienia wegańskiego twarożku.
  4. Takie mleko i twarożek przetrwają w lodówce do 2-3 dni. Jeżeli się rozwarstwią to wymieszajcie je przed podaniem.

3.Zamiennik śmietany – do zabielenia zup doskonale nadaje się śmietanka z mleka sojowego. Aby ją uzyskać, miksujemy taką samą ilość oleju i mleka sojowego, dodajemy odrobinę soli, a na końcu sok z cytryny.

4. Zamienniki masła .

  • Pasta z awokado jest doskonałym źródłem przede wszystkim zdrowych tłuszczów, a także cennych witamin. Jest też naszym sprzymierzeńcem w trosce o ładną figurę. Stosując awokado zamiast masła, zachowujemy proporcje 1:1, czyli szklankę masła zastępujemy szklanką puree z awokado. Musimy jednak pamiętać, że awokado nada potrawie zielonkowaty odcień. Przy pieczeniu należy zmniejszyć temperaturę o 25% i wydłużyć czas pieczenia – zapobiegnie to zbyt szybkiemu brązowieniu.
  • Banan – zamiana masła na banana sprawia, że potrawa nabiera ładnej, gęstej struktury, idealnej dla wszystkich rodzajów słodkości – ciast, babeczek, pieczywa . Masło  zastępujemy taka samą ilością bananowego puree . Zastępując masło bananem skracamy czas pieczenia o około 20-25% .
  • Tahini ( inaczej masło sezamowe ) oraz masło orzechowe. Można również wykorzystać kaszę kukurydzianą i jaglaną do wykonania masełka kukurydzianego i jaglanego- do ugotowanej na gęsto kaszy dodajemy przyprawy, olej i miksujemy.

To tylko niewielka ilość zamienników. Napisz nam w komentarzu jaki są twoje ulubione. A może podzielisz się swoim przepisem . Daj znać .

 

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podziel się