Jak czytać oznakowanie jaj?

Na jajkach, które kupujemy w sklepach w Polsce muszą znajdować się odpowiednie oznaczenia. O czym informują nas oznakowane tajemniczo literami i cyframi jajka? Jak informacje z oznaczeń na skorupce jajka mogą pomóc zwykłemu konsumentowi w wyborze?

W polskich sklepach dostępne są jaja pochodzące z czterech rodzajów chowu.

Na skorupkach znajdziemy odpowiadające im oznaczenia: 0, 1, 2 i 3.  

0 – chów ekologiczny: kury mają dostęp do zielonych pastwisk. Żywią się trawą
i ekologiczną certyfikowaną paszą, do produkcji której nie można stosować sztucznych nawozów i pestycydów.

1 – chów wolno wybiegowy: kury hodowane są na wolnym wybiegu, mając dostęp do przestrzeni poza kurnikiem. Mają zapewnione zróżnicowane pożywienie.

2 – chów ściółkowy: kury przebywają w ograniczonych pomieszczeniach. Kurniki są wyściełane słomą i piaskiem, zwierzęta mają swobodny dostęp do poideł i karmideł.

3 – chów klatkowy: kury przebywają w zamkniętych klatkach na małej przestrzeni. Nie wychodzą na zewnątrz i nie mają dostępu do światła słonecznego.

Osobiście unikam jaj oznaczonych numerem 3 wolę dać 5-10 groszy za jajko więcej.

Następnie mamy symbol kraju. Oczywiście dla jaj pochodzących z polski jest to PL. Następnie mamy cztery oddzielne zbiory dwucyfrowych liczb. Oznaczają one po kolei:

  1. Województwo – w którym działa ferma. Np. 12 oznacza województwo małopolskie.
  2. Powiat – w którym ferma funkcjonuje np. w tym przypadku 18 to powiat wadowicki.
  3. Następnie mamy kod określający zakres i rodzaj działalności. Fermy jaj konsumpcyjnych posiadają tutaj liczbę 13.
  4. Na ostatnim miejscu jest numer producenta.

Informacje na opakowaniu

Oprócz informacji, które znajdują się na ostemplowanych jajach również pewne informacje powinny znajdować się na opakowaniu. Znajdziemy tutaj takie informacje jak klasa wagowa, klasa jakościowa czy termin przydatności do użycia.

Klasa wagowa

  1. XL – bardzo duże, o masie powyżej 73g
  2. L – duże, o masie 63-73g
  3. M – średnie, o masie 53-63g
  4. S – małe, o masie poniżej 53g

Klasa jakości

  1. – bardzo świeże jaja, tylko takie mogą trafić do handlu
  2. – mogą być wykorzystywane tylko w przetwórstwie spożywczym

Do tego znajdziemy tam również termin przydatności do spożycia (28 dni od daty zniesienia jajka). Producent umieszcza tam również zawsze adres swojej firmy lub adres firmy pakującej jajka.

(Visited 29 times, 1 visits today)
Podziel się