W zdrowym odżywianiu nie tylko ważne jest to co jemy, ale także jak tą żywność przechowujemy. Dziś postaram się obalić parę mitów i podpowiedzieć jak poprawnie ją przechowywać.

Salmonella

Salmonella uwielbia drób i jajka. Aby uniknąć zakażenia wystarczy pamiętać, że ta bakteria salmonelli żyje na ciele kury i jest przenoszona podczas wysiadywania jajek. Wystarczy po zakupie jajek, wyciągnąć je z opakowania i każde umyć a potem zanurzyć je na kilka chwil we wrzącej wodzie ( jak jaja są bardzo zimne polecam by na chwilę pozostawić je w pomieszczeniu. Unikniemy wtedy pęknięć). Uwaga nie wkładamy ich do tego samego pojemnika w którym jej kupiliśmy. Można użyć pojemników na jaja z lodówki.

Mięso Kurze.

Kolejnym błędem jaki robimy jest wkładanie mięsa wraz z opakowaniem do lodówki. Opakowanie często też przenosi zarazki. Unikajmy tego, wystarczy przełożyć zakupione mięso do pojemnika na żywość z zamknięciem. A same mięso też nie powinniśmy trzymać obok potraw czy warzyw, które spożywamy bez obróbki cieplnej.

Deski do krojenia.

Największą zmorą w kuchni są nasze deski do krojenia. Często używamy jednej deski do wszystkiego ( mięsa, warzyw , serów itp). Szczególnie deski drewniane, gdzie podczas krojenia dosłownie wciskamy bakterie do środka. Są one też bardzo trudne do utrzymania w czystości. Drewniane używajmy najlepiej do produktów suchych.

Lepszym rozwiązaniem jest kupienie różnokolorowych desek z tworzywa sztucznego, które nadają się do mycia w zmywarce. Każdy kolor służy nam do przygotowywania różnych produktów ( osobno dla mięsa, warzyw i serów ) .

(Visited 241 times, 1 visits today)
Podziel się