W naszej kuchni pomidory zajmuję na pewno jedno z kluczowych miejsc. Bez nich ani rusz! Nie dość że świetnie smakują, to mają dodatkowo wiele cennych walorów prozdrowotnych. Chronią serce, zmniejszają ryzyko nowotworów i dbają o wzrok. Dlatego warto docenić ich wyjątkową moc.

Pomidory są nie tylko smaczne.

Ale jak dowodzą dietetycy również bardzo zdrowe. Występują w wielu odmianach mają różne kształty, kolory i smak. Można z nich przygotować zupy,surówki,koncentraty,sosy,sałatki,soki czy desery. Doskonale komponują się z wieloma produktami, co daje praktycznie nieograniczone możliwości przygotowania rozmaitych dań.

Uwaga pomidor nie lubi zimna. Dlatego nie należy ich trzymać w lodówce- to zmienia ich smak oraz przyspiesza proces psucia się.

Pomidor jego właściwości dla Ciebie :

1.Świetna Figura

Świeże pomidory pomagają dbać o linię.Nic dziwnego skoro w ponad 90 proc. składają się z wody.Dzięki temu są niskokaloryczne- średni pomidor (170g) ma tylko 26 kcal. Witamina C i kwas foliowy uczestniczą w przemianach tyrozyny. Ich niedobór zaburza utlenianie tego aminokwasu.Tyrozyna wpływa na utrzymanie właściwego tempa metabolizmu, zapobiega otłuszczeniu mięśni, zmniejsza apatyt i ilość tkanki tłuszczowej.

Jedzony ze skórką dostarczają błonnik, ktory oczyszcza jelita z niestrawionych resztek pokarmów i usprawnia ich pracę, jednocześnie dając przy tym uczucie sytości.

2. Zdrowe serce

Pomidory są jednym z bogatszych źródeł potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi, jest niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej oraz reguluje ilość wody w organizmie, zapobiegając obrzękom.

Potas ułatwia też pracę sercu.Znajduje się on nie tylko w świeżych pomidorach, ale także w wyciśniętych z nich sokach.

3.Mniejsze ryzyko raka 

Suszone pomidory obniżają ryzyko nowotworów. Zawierają one węglowodany o właściwościach zbliżonych do likopenu,które chronią DNA przed uszkodzeniami prowadzącymi m.in. do raka prostaty.

Wzmacnia zatem ochronną moc samego likopenu i podwójnie silnie hamują wzrost komórek rakowych.

4.Dłuższa młodość.

Dzięki zawartości likopenu pomidory pomagają opóźnić starzenie się organizmu.To przeciwutleniacz o wyjątkowych udowodnionych naukowo właściwościach, skutecznie zwalcza szkodliwe wolne rodniki.

A ponieważ 2,5 razy więcej likopenu wchłania się z przetworzonych pomidorów niż świeżych, warto jeść keczupy i przecierane zupy krem.

5. Idealna cera i wzrok.

Pomidory też świetnie zadbają o skórę i oczy. Warzywa te, a szczególnie ich przetwory ( przeciery i koncentraty ) , mają bowiem sporo beta-karetenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A.

Ta zaś zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, wygładza i ujędrnia skórę. Jest także niezbędna do widzenia o zmierzchu i nocy.

Na temat pomidorów można pisać bez końca i pewnie nie raz na łamach zielonejwiedzmy wrócimy do tego cudownego warzywa. A ty jak używasz pomidorów w swojej kuchni, może masz ciekawy przepis proszę podziel się nim w komentarzu.

Zobacz co na temat pomidorów mówi nasz ulubieniec Pascal Brodnicki:

 

 

 

 

 

 

(Visited 222 times, 1 visits today)
Podziel się