Olbrzymi owoc, jeszcze większe możliwości. Ceniona głównie za delikatny smak, od wieków jest uznawana za sprawdzony lek na wiele różnych dolegliwości.

Kuzynka cukinii, ogórka i arbuza pochodzi z Ameryki Środkowej i występuje w ponad 700 odmianach. W Polsce najchętniej uprawia się śródziemnomorską, o intensywnie żółto-pomarańczowym miąższu, szczególnie bogatą w prozdrowotne substancje, w tym: beta-karoten, witaminę B1, B2, C, PP, a także składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.

Oprócz tego zawiera ona też sporo białka, skrobi i kwasów organicznych. I choć dynia to “brzuchaty” owoc, wcale nie tuczy. Jest niskokaloryczny (100 g miąższu ma zaledwie 30 kcal) i obfituje w błonnik. Dzięki temu pomaga regulować pracę układu pokarmowego, może także przyspieszać przemianę materii.

Rozgotowany i rozdrobniony miąższ jest lekkostrawny i doskonale przyswajalny dla dzieci, kobiet w ciąży, rekonwalescentów oraz osób cierpiących na choroby wątroby. A ponieważ zawiera sporo pektyn, które chłoną dużo wody z jelit, może być skutecznym lekiem na uporczywe biegunki.

Trzeba jednak pamiętać, że gotowana dynia ma wysoki indeks glikemiczny (IG 75), nie jest więc odpowiednia dla diabetyków.

Lista korzyści dla Ciebie

Stop pasożytom

Świeże ( nie prażone ) pestki dyni zjadane na czczo, przed śniadaniem, mogą być skutecznym i smacznym, a przede wszystkim naturalnym lekiem przeciw owsikom i tasiemcom u dzieci. A wszytko dzięki kukurbicynie. To aminokwas, który uszkadza układ nerwowy pasożytów, pomaga się ich pozbyć i usunąć wyprodukowane przez nie toksyny.

Dobry wzrok

Spędzasz długie godziny przed monitorem lub za kierownicą? Jedz dynię, której miąższ słynie z wysokiej zawartości beta-karotenu (im intensywniejsza barwa, tym go więcej). Związek ten wspomaga widzenie w nocy, a dzięki właściwością przeciwutleniającym chroni oczy przed działaniem promieni UV, co spowalnia procesy degeneracyjne siatkówki.

Zdrowy partner

Zadbaj, aby twój mężczyzna zjadł garść pestek dyni dziennie. Mogą one bowiem zapobiegać rozrostowi i zapaleniu gruczołu krokowego (prostaty). Są też jednym z najlepszych źródeł łatwo przyswajalnego cynku, który korzystnie wpływa na czynności układu rozrodczego (zwiększa ilość plemników i poprawia ich ruchliwość ), co sprzyja płodności.

Cholesterol w normie

Olej otrzymywany z pestek dyni to bogate źródło fitosteroli roślinnych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Obie substancje powinny pojawić się codziennie w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia. Pomaga bowiem utrzymać w ryzach cholesterol, a także obniżyć poziom trójglicerydów we krwi.

Niższe ryzyko raka

Wzbogacenie menu w dynię może zmniejszyć ryzyko nowotworów żołądka, piersi, płuc oraz jelita grubego. Zawarte w niej karotenoidy – silne przeciwutleniacze – skutecznie usuwają z organizmu szkodliwe wolne rodniki. Dzięki temu znacząco zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej.

Przepis na – Zupa krem z dyni

składniki na 6 porcji

  • 1 kg obranej i czyszczonej z pestek dyni
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula olej do smażenia
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki curry szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól

 

 

 

(Visited 49 times, 1 visits today)
Podziel się