Coraz więcej uwagi przykładamy do naturalnej żywności. Dbamy o jakość i rodzaj pokarmów, które spożywamy.

Domowe tłoczenie oleju na zimno może stanowić kolejny krok do świadomego żywienia, gdyż nie wszyscy zdają sobie sprawę, w jaki sposób są tłoczone oleje znajdujące się na sklepowych półkach.

Prasa do wyciskania oleju

Zakup i używanie domowej prasy do oleju pozwala w domowych warunkach tłoczyć oleje na zimno, czyli bez wstępnej obróbki danego surowca. Należy pamiętać, że taki surowy, nierafinowany tłuszcz jest znacznie bogatszym źródłem składników odżywczych, niż jego sklepowe odpowiedniki. Samodzielnie wytworzony olej zawiera większą ilość minerałów, witamin i kwasów z grupy omega.

Dodatkowo nie posiada konserwantów, których są pełne oleje ze sklepowych półek.

Przewaga domowej pracy nad sklepowymi olejami

Gdy sami robimy olej, mamy pewność, że tłoczony przez nas produkt stworzony jest bezpośrednio ze sprawdzonych surowców, które bez zbędnej obróbki trafiają w głąb prasy. Domowy olej należy przechowywać dwa-trzy tygodnie w lodówce, gdyż nie zawiera żadnych dodatkowych substancji konserwujących.

Do domowego oleju świetnie nadają się rośliny oleiste takie jak orzechy laskowe, orzechy macadamia, pecan, nerkowce, brazylijskie, włoskie, migdały, pestki słonecznik, pestki dyni, pistacje, surowe oliwki, nasiona chia, nasiona konopi i wiele innych. Olej z pestek dyni wytłoczony za pomocą domowej prasy zawładnie waszymi kubkami smakowymi.

Domowe oleje tłoczone na zimno

Dbajmy o to, aby składniki, jakie dostarczamy naszemu organizmowi były jak najwyższej jakości. Dlatego spożywanie olejów nierafinowanych, wyciskanych na zimno warto podawać także w formie na zimno, kiedy to zachowują pełnie składników odżywczych.

Taki olej jest świetnym dodatkiem do pasztetów, sałatek, kanapek czy sosów. Należy pamiętać, że podgrzewanie olejów nierafinowanych prowadzi do utraty cennych właściwości.

Prasa do wyciskania oleju – dlaczego warto?

Jest wiele czynników, dla których warto dokonać zakupu domowej prasy do wyciskania oleju. Główny polega na tym, że przejmujemy kontrolę nad całym procesem jego tłoczenia. Wiemy, z jakich surowców jest robionych i przy pomocy jakiej technologii. To pozwala nam wybrać najlepsze składniki, które tworzą najlepszy olej.

Dodatkowo samodzielnie wytworzony olej jest znacznie bogatszy w potrzebne składniki odżywcze, których nie ma jego sklepowy odpowiednik. Większość olejów ma krótką datę przydatności, dlatego samodzielne przygotowywanie oleju wtedy, kiedy go rzeczywiście potrzebujemy, jest bardziej ekologiczne i ekonomiczne.

Artykuł powstał w oparciu o materiały merytoryczne ze strony: MocSokow.pl

(Visited 32 times, 1 visits today)
Podziel się