Plastik jest materiałem, z którego wytwarza się wiele przedmiotów codziennego użytku. Jednym z nich są bez wątpienia słomki. Używa się ich na potęgę w kawiarniach, pubach i restauracjach. Trudno odmówić im użyteczności, ale nie mają one swoich zwolenników wśród osób ceniących sobie ekologiczne rozwiązania.

Zgodnie z dyrektywą unijną, która ma wejść w życie w najbliższym czasie, plastikowe słomki mają zostać wycofane z lokali gastronomicznych. Ich właściciele stają więc przed wyzwaniem: czym zastąpić tradycyjne słomki?

Z czym wiąże się rezygnacja z plastikowych słomek?

Wielu właścicieli lokali gastronomicznych pozytywnie zapatruje się na kwestie związane z wycofaniem z użytku plastikowych słomek. Rozwiązanie to jest szczególnie bliskie osobom, które cenią sobie ekologiczne zachowania. Zmniejszenie zużycia plastiku na skalę globalną może bowiem wywrzeć pozytywne skutki dla środowiska naturalnego.

Niestety, rezygnacja z plastikowych słomek wiąże się z koniecznością zastąpienia ich innymi. Właściciele kawiarni, pubów oraz restauracji stają więc przed wyzwaniem znalezienia najbardziej optymalnych dla swoich lokali rozwiązań.

Trzeba jednak liczyć się z tym, że plastik jest jednym z najtańszych materiałów, dlatego znalezienie równie korzystnego pod względem finansowym rozwiązania może być trudne. Dzięki korzystaniu z ekologicznych słomek pokażemy jednak, że stan środowiska naturalnego nie jest nam obojętny. Istnieją spore szanse, że dzięki temu nasz lokal odwiedzi większa liczba gości.

Z jakich słomek ekologicznych możemy skorzystać?

Istnieje bardzo wiele alternatyw dla tradycyjnych słomek z plastiku. Możemy sięgnąć zarówno po słomki wielorazowego jak i jednorazowego użytku. Obu rozwiązaniom ciężko odmówić pewnych plusów jak i minusów. Słomki jednorazowego użytku są oczywiście zdecydowanie tańsze.

Jednak w dłuższej perspektywie to właśnie te wielorazowego użytku są rozwiązaniem bardziej ekonomicznym. Wśród najpopularniejszych słomek wielorazowych wyróżniamy: słomki szklane, metalowe oraz bambusowe. Jeżeli chodzi zaś o te jednorazowe, na uwagę zasługują słomki papierowe, słomki z mąk, a także te makaronowe.

Słomka szklana czy bambusowa? A może metalowa?

Jeżeli chcemy wprowadzić do swojego lokalu ekologiczne słomki wielorazowego użytku, z uwagą przyjrzyjmy się tym ze szkła. Szklane słomki są uważane za bardzo eleganckie, dlatego dzięki nim letnie drinki mają szansę prezentować się jeszcze bardziej dekoracyjnie.

Świetnie nadają się do mycia w zmywarkach, a także do wyparzania. Ich wadą jest jednak to, że mogą się stłuc. Słomki bambusowe cechują się dużą wytrzymałością i stają się coraz bardziej modne. Nie należy obawiać się tego, że bambus zmieni smak napoju.

W wygodny sposób można je również czyścić, ale wymagają bardzo starannego osuszenia przed ponownym użyciem. Rozwiązaniem, które sprawdza się w wielu lokalach gastronomicznych są również słomki metalowe. Ciężko wyobrazić sobie słomkę o większej odporności na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne.

Przeciwnicy tego typu słomek zarzucają im jednak to, że zmieniają one smak napojów. Jest to jednak kwestia bardzo indywidualna.

Pełna oferta ekologicznych słomek: https://pajlo.pl/sklep/slomki-ekologiczne/

Poznaj również słomki jednorazowego użytku

Jak zostało już wspomniane powyżej, ekologiczne są również słomki jednorazowego użytku. Mowa tu przede wszystkim o słomkach papierowych oraz o słomkach z makaronu. Coraz popularniejsze stają się również słomki z mączki ryżowej oraz pszenicy. Jeżeli chodzi o te papierowe, ich zaletą jest stosunkowo niska cena.

To właśnie dlatego w wielu lokalach są one tak powszechne. Co więcej, mogą one mieć różne wzory i kolory przez co wiele osób postrzega je jako szczególnie dekoracyjne. Są one również biodegradowalne. Nie sposób nie wspomnieć również o słomkach z makaronu, które wzbudzają ciekawość wielu klientów.

To na pewno jedne z oryginalniejszych słomek. Z powodzeniem można ich używać zarówno do zimnych jak i ciepłych napojów. Podobnie jak te z papieru są w pełni kompostowalne. Słomki z mączki ryżowej charakteryzuje zdecydowanie jaśniejszy kolor niż wspomniane słomki z makaronu.

Mają one jednak całkiem podobne właściwości, ale są nieco droższe od słomek z makaronu. Z kolei te wykonane z pszenicy mają nieco rustykalny charakter. Świetnie pasują do drinków jak i do gorących czekolad i kaw. Nie można odmówić im biodegradowalności. W przeciwieństwie do słomek z papieru, te ze słomy nie namokną nam zbyt szybko.

Podsumowując zebrane powyżej rozważania można stwierdzić, że wycofanie plastikowych słomek z obiegu może nastręczać kłopotów właścicielom lokali gastronomicznych. Na szczęście istnieje wiele ekologicznych słomek, które z powodzeniem mogą zastąpić nam plastik.

Wybierać możemy zarówno spośród tych jednorazowych jak i wielorazowych słomek. Każdy rodzaj słomek ma swoje plusy i minusy, dlatego czasem warto przetestować kilka rozwiązań zanim zdecydujemy się wprowadzić jedno z nich na stałe do naszego lokalu.

Artykuł powstał we współpracy z pajlo.pl

(Visited 72 times, 1 visits today)
Podziel się