Owoce aronii to naturalna broń przeciwko najpoważniejszym chorobom cywilizacyjnym. Zawarte w nich witaminy C, E, B2, B9, PP i przeciwutleniacze potrafią skutecznie zwalczać nadciśnienie, miażdżycę, schorzenia oczu, a nawet wspierać walkę z nowotworami!
Cudze chwalicie swojego nie znacie.
Zanim przejdę do opisywania zalet warto nadmienić że Polska jest największym producentem Aronii na świecie, jak podają źródła mamy od 70-80% światowego rynku. Niestety eksportujemy ponad 98% produkcji. W Polsce łatwiej jest nam kupić sok pomarańczowy. Mam nadzieję że ten artykuł skłoni cię do spróbowania aronii.
Walka z zanieczyszczeniami środowiska:
Jeśli jesteś kierowcą zawodowym, lub po prostu żyjesz w mieście gdzie zanieczyszczenie powietrza jest wysokie. Aronia może być dla ciebie ratunkiem. Picie co najmniej raz dziennie 50 ml soku z aronii pozwoli Ci na pozbycie się toksyn które wdychamy.
Poprawia Odporność:
Aronia wspiera działanie układu odpornościowego. Dzięki zawartości rutyny wspomaga ona działanie witaminy C. Zalecana w okresie obniżonej odporności.
Polepsza wzrok:
Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany, korzystnie wpływają na poprawę wzroku i hamują rozwój takich schorzeń, jak jaskra czy zaćma.
Wspiera nasze serce – obniża ciśnienie:
Jeśli masz kłopoty z nadciśnieniem, miażdżycą czy z układem krążenia. Przetwory z aronii to świetny sposób na wsparcie leczenia. Naukowo jest stwierdzone że aronia świetnie obniża ciśnienie.
Zwalcza nowotwory:
Antyoksydanty, którymi naszpikowane są owoce aronii, skutecznie zwalczają wolne rodniki i rozwój komórek nowotworowych. Badania wykazują, że aronia wspomaga środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.
Cukier:
Szczególnie polecam aronię osobą z cukrzycą, ponieważ doskonale sobie radzi przy regulacji poziomu cukru w organizmie.
Gotowe soki z Aronii oraz porównać ich ceny możesz tutaj
W gospodarstwie domowym można z aronii otrzymać następujące przetwory:
- Sok – najprościej i najszybciej uzyskuje się bogaty w witaminy sok aroniowy w sokowniku – parowniku. Owoce aronii zmieszane z cukrem poddane działaniu gorącej pary wodnej dają znakomity w smaku sok o barwie prawie czarnej. Aby poprawić jego walory smakowe można dodać do niego soku z jarząbu słodkiego jadalnego lub innych bardziej kwaśnych soków. Nie należy uzyskiwać soku przez zasypywanie owoców cukrem w słoju, gdyż efekty będą o wiele gorsze.
- Konfitury – należy je smażyć niezbyt długo. Dla poprawy smaku można dodać soku z cytryny, czarnej porzeczki, kwaśnych odmian jabłek lub kwasku cytrynowego.
- Przecier – owoce przeciera się z cukrem, dodając na 1 kg aronii 1 kg cukru. Smak poprawia dodanie jabłek w skali 3 kg aronii i 1 kg jabłek. Przecier należy podgrzać do temperatury 60-70 °C stale mieszając, następnie umieścić w gorących sterylizowanych słojach lub puszkach (w produkcji przemysłowej).
- Owoce konserwowane na gorąco – owoce aronii wsypane do cedzaka należy zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie wkłada się je do misy i zasypuje cukrem kryształem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Owoce z cukrem podgrzewamy do temperatury 90 °C ciągle mieszając i natychmiast rozlewamy do gorących, suchych słojów, które następnie szczelnie zamykamy. Przy dobrej organizacji konserwacja 2 kg owoców trwa 10-15 minut.
- Aronia w soku własnym – owoce należy wsypać do słojów, zalać gorącym sokiem z aronii i pasteryzować.
Przepyszny Sok polecam
Stosuję w postaci suszonej od wielu lat.