Cukier – kochamy jego słodki smak, który rozpływa się w ustach i daje rozkosz podniebieniu. 🙂 No tak …. trzeba jednak wiedzieć, że cukier nie jest zdrowy i sieje w naszym organizmie spustoszenie.

Naturalny, zdrowy i całkowicie bezpieczny zamiennik pod postacią ksylitolu wzmacnia, regeneruje a nawet leczy. Mimo że wygląda i smakuje dokładnie jak cukier buraczany jest jego przeciwieństwem i jest bezpieczny dla zdrowia. Nie ma w tym nic dziwnego, bo ksylitol naturalnie występuje w roślinach. Można go znaleźć nie tylko w korze brzozy, ale też w niektórych owocach jagodowych np: malinach, grzybach, warzywach czy kolbach kukurydzy. Posiłki zawierające ksylitol dają nam dłuższe uczucie sytości, gdyż trawienie go trwa dłużej niż zwykłego cukru.

Mogą się nim cieszyć osoby dbające o linie jak i łasuchy chcące zrzucić zbędne parę kilo 🙂 

Cukier brzozowy posiada dwa razy mniej kalorii, niż znany nam cukier biały czy trzcinowy, a w smaku jest równie słodki. Wspaniale sprawdza się w kuchni i śmiało możesz go dodać do ciast, przetworów, napojów, deserów, gotowania czy dań mrożonych. Możemy użyć go w pieczenia wszystkich rodzajów ciast oprócz drożdżowego dlatego, że ciasto nie urośnie.

Lista korzyści :

  • Leczy żołądek : biały cukier wywołuje kwaśny odczyn w którym dobrze czyją się bakterie. Cukier brzozowy daje odczyn zasadowy. Nie powoduje zgagi i nadkwaśności pomagając zwalczyć bakterie odpowiedzialne za wrzody żołądka i dwunastnicy.
  • Mniejsze ryzyko grzybicy : Jeśli stosujemy kuracje antybiotykowe i sterydowe. Zamieńmy cukier na ksylitol, który nie fermentuje w jelicie tak jak sacharoza, stwarzając niekorzystne środowisko dla chorobotwórczych drożdży. Zmniejsza też apatyt na tradycyjne słodycze.
  • Precz z próchnicą: Ksylitol też ma właściwości antybakteryjne dzięki temu nie pozwala na namnażanie się drobnoustrojów odpowiedzialnych  za psucie się zębów. Odświeża oddech i przywraca właściwe pH w ślinie. Potrafi też zasklepiać drobne ubytki w zębach a nawet remineralizuje szkliwo. Leczy choroby przyzębia.
  • Pomoc na Cukrzyków : Brzozowy cukier jest wolniej wchłaniany w przewodzie pokarmowym niż zwykły. Dzięki temu unikniesz szybkiego wzrostu glukozy i insuliny we krwi.
  • Większa odporność: w zimne wieczory lub jak czujemy osłabienie organizmu warto sięgnąć po napój rozgrzewający z zawartością ksylitolu. Nie tylko rozgrzewa ale wzmacnia odporność hamując bakterie odpowiedzialne za infekcję układu oddechowego a także ucha środkowego.

Przepis na domowe lody :

  • 80 dag truskawek
  • 20 dag porzeczek
  • 2 duże jogurty naturalne ( mogą być greckie )
  • szklanka ksylitolu
  • 1/3 szklanki wody

Truskawki, porzeczki umyć ( można zostawić kilka owoców do dekoracji ). Pokrój truskawki na mniejsze części wsyp do garnka dodaj  ksylitol i wodę. Duś około 10 minut cały czas mieszając. Wystudź, a potem dodaj do nich porzeczki. Z masy odlej połowę i zmiksuj na gładko.

Wymieszaj resztę masy truskawkowej z jogurtem i przelej do podłużnej foremki. Wstaw do zamrażalki na 5 godzin. Wyłóż blok lodowy na talerz, polej zmiksowaną masą truskawkową. Przed podaniem pokrój w plastry.

 

(Visited 377 times, 1 visits today)
Podziel się