Wiosna, wiosna, wiosna ach to Ty – uwielbiam tą piosenkę i tę porę roku. Ja zawsze po zimie wyczekuję jej z niecierpliwością, a każdy słoneczny dzień wywołuję uśmiech na mojej twarzy. Jej przyjście zwiastuję nie tylko dawkę witaminy D, ale też wielkie zmiany w kuchni.

Moje Ukochane nowalijki.

Można o nich pisać wiele, oto kilka moich ulubionych.

Szpinak– jest ceniony jako bogate źródło witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych. Istotnym walorem tego warzywa są niskie koszty uprawy i jego dostępność niemal przez cały rok, zwłaszcza w okresach niedoboru świeżych warzyw. Ze względu na znaczną zawartość szczawianów przy spożywaniu dużych ilości może być toksyczny z powodu blokowania wchłaniania wapnia. Podobnie związane chemicznie i w ograniczonym stopniu dostępne dla człowieka są zawarte w tej roślinie żelazo i fosfor. Zobacz Tutaj 

Szczypiorek – Ten rodzaj zioła zawiera w swoim składzie dużo witamin, takich jak C, B1 czy B2, kwas foliowy, cenne dla organizmu pierwiastki, jak np. potas, chlor, wapń, magnez czy fosfor oraz olejki eteryczne, które pobudzają przemianę materii. Do tego zioło to wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Jedzone w większych ilościach może wykazywać także działanie przeczyszczające. Do tego szczypiorek jest niskokaloryczny, bo w 100 g znajduje się jedynie 30 kalorii, więc dodawanie go do ulubionych posiłków z pewnością nie wpłynie destruktywnie na sylwetkę. Jego słony smak natomiast pozwala używać go zamiast soli, co z kolei przyczynia się to minimalizowania gromadzącej się wody w organizmie.

Rzodkiewka – właściwości zdrowotne
Rzodkiewka sprawdzi się w dolegliwościach układu pokarmowego. Rzodkiewka pobudza łaknienie i trawienie (ma przy tym bardzo mało kalorii – zaledwie 16 kcal w 100 g), wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. W związku z tym można ją stosować przy dolegliwościach wątrobowych, braku łaknienia, niestrawności i nadfermentacji jelitowej.

Szparagi – Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

Sałata – Sałata zawiera luteinę i zeaksantynę, silne przeciwutleniacze, które chronią przed wyrodnieniem plamki żółtej. Właściwości sałaty pozwalają wzmocnić system nerwowy, poprawiają trawienie i odkwaszają. Sałata dostarcza kwasu foliowego i witamin z grupy B, witamin E i C, potasu, żelaza, manganu, magnezu, kwasów organicznych. Sałatę roszponkę można jeść samą lub z dodatkami: ziołami, pomidorem, ogórkiem, oliwkami, fasolą, jajkami na twardo, serem pleśniowym, serem żółtym, a także rybą wędzoną i z puszki, krewetkami, pieczonym lub wędzonym mięsem, owocami. Sałatę warto też dodawać do kanapek. Trochę zieleniny na chlebku wspomoże odporność organizmu i doda świeżego smaku posiłkowi.

Bób – to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny (szklanka gotowanego bobu to niecałe 190 kcal), zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy. Oprócz białka, bób zawiera bogaty zestaw witamin (m.in. witaminy C, A, kwas foliowy, B1, B6) i minerałów (np. wapń, żelazo, magnez, cynk). Bób to również świetne źródło tak ważnego w każdej, nie tylko odchudzającej, diecie błonnika (100 g bobu zawiera go ok. 5,8 g; wg zaleceń WHO, dzienne zapotrzebowanie na błonnik u osoby dorosłej wynosi ok. 20–40 g). Obecność błonnika w bobie sprawia, że jedzenie tego warzywa zapewnia uczucie sytości na długo, usprawnia pracę jelit i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.

A ty jaki uwielbiasz nowalijki ? Napisz mi w komentarzu.

(Visited 165 times, 1 visits today)
Podziel się