Owoce aronii to naturalna broń przeciwko najpoważniejszym chorobom cywilizacyjnym. Zawarte w nich witaminy C, E, B2, B9, PP i przeciwutleniacze potrafią skutecznie zwalczać nadciśnienie, miażdżycę, schorzenia oczu, a nawet wspierać walkę z nowotworami!

Cudze chwalicie swojego nie znacie.

Zanim przejdę do opisywania zalet warto nadmienić że Polska jest największym producentem Aronii na świecie, jak podają źródła mamy od 70-80% światowego rynku. Niestety eksportujemy ponad 98% produkcji. W Polsce łatwiej jest nam kupić sok pomarańczowy. Mam nadzieję że ten artykuł skłoni cię do spróbowania aronii.

Walka z zanieczyszczeniami środowiska:

Jeśli jesteś kierowcą zawodowym, lub po prostu żyjesz w mieście gdzie zanieczyszczenie powietrza jest wysokie. Aronia może być dla ciebie ratunkiem. Picie co najmniej raz dziennie 50 ml soku z aronii pozwoli Ci na pozbycie się toksyn które wdychamy.

Poprawia Odporność:

Aronia wspiera działanie układu odpornościowego. Dzięki zawartości rutyny wspomaga ona działanie witaminy C. Zalecana w okresie obniżonej odporności.

Polepsza wzrok: 

Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany, korzystnie wpływają na poprawę wzroku i hamują rozwój takich schorzeń, jak jaskra czy zaćma. 

Wspiera nasze serce – obniża ciśnienie:

Jeśli masz kłopoty z nadciśnieniem, miażdżycą czy z układem krążenia. Przetwory z aronii to świetny sposób na wsparcie leczenia. Naukowo jest stwierdzone że aronia świetnie obniża ciśnienie.

Zwalcza nowotwory: 

Antyoksydanty, którymi naszpikowane są owoce aronii, skutecznie zwalczają wolne rodniki i rozwój komórek nowotworowych. Badania wykazują, że aronia wspomaga środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.

Cukier:

Szczególnie polecam aronię osobą z cukrzycą, ponieważ doskonale sobie radzi przy regulacji poziomu cukru w organizmie.

Gotowe soki z Aronii oraz porównać ich ceny możesz tutaj

 

W gospodarstwie domowym można z aronii otrzymać następujące przetwory:

  • Sok – najprościej i najszybciej uzyskuje się bogaty w witaminy sok aroniowy w sokowniku – parowniku. Owoce aronii zmieszane z cukrem poddane działaniu gorącej pary wodnej dają znakomity w smaku sok o barwie prawie czarnej. Aby poprawić jego walory smakowe można dodać do niego soku z jarząbu słodkiego jadalnego lub innych bardziej kwaśnych soków. Nie należy uzyskiwać soku przez zasypywanie owoców cukrem w słoju, gdyż efekty będą o wiele gorsze.
  • Konfitury – należy je smażyć niezbyt długo. Dla poprawy smaku można dodać soku z cytryny, czarnej porzeczki, kwaśnych odmian jabłek lub kwasku cytrynowego.
  • Przecier – owoce przeciera się z cukrem, dodając na 1 kg aronii 1 kg cukru. Smak poprawia dodanie jabłek w skali 3 kg aronii i 1 kg jabłek. Przecier należy podgrzać do temperatury 60-70 °C stale mieszając, następnie umieścić w gorących sterylizowanych słojach lub puszkach (w produkcji przemysłowej).
  • Owoce konserwowane na gorąco – owoce aronii wsypane do cedzaka należy zanurzyć na 2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie wkłada się je do misy i zasypuje cukrem kryształem (0,5 kg cukru na 1 kg owoców). Owoce z cukrem podgrzewamy do temperatury 90 °C ciągle mieszając i natychmiast rozlewamy do gorących, suchych słojów, które następnie szczelnie zamykamy. Przy dobrej organizacji konserwacja 2 kg owoców trwa 10-15 minut.
  • Aronia w soku własnym – owoce należy wsypać do słojów, zalać gorącym sokiem z aronii i pasteryzować.

 

 

(Visited 1 270 times, 1 visits today)
Podziel się